Eerste brouwerij in Nieuwegein van start

Begin mei bezocht de VVD fractie de kersverse Nieuwegeinse bierbrouwerij Julius van bierbrouwer Vincent Verhaar. Vanuit een uitkeringssituatie wist hij een hobby om te zetten naar een bedrijf, welke in het eerste jaar al winst lijkt te gaan maken. Een knapper prestatie en een inspirerend voorbeeld voor velen.

De heer Verhaar vertelde dat hij bij de oprichting van zijn bedrijf tegen nogal wat barrières aan is gelopen, welke met name terug te herleiden zijn naar overheidsinstellingen zoals het UWV, de RUD en de gemeente.  Zo bleek het voor het UWV lastig te zijn om ruimte te geven om voorbereidingen te treffen om de onderneming op te starten. Denk hierbij aan het sluiten van een huurovereenkomst en het geschikt maken van een pand voor  bedrijfsactiviteiten. Voorbereidingswerkzaamheden werden gezien als daadwerkelijke bedrijfsvoering, wat een reden is te korten op de uitkering. De RUD en de gemeente Nieuwegein zorgden vooral voor onduidelijkheid met betrekking tot vergunningen. Dit leidde tot vertraging en extra kosten voor de ondernemer.  Zijn conclusie was dat het ondernemersloket niet goed heeft gefunctioneerd. Ondanks alles gaat de heer Verhaar met veel enthousiasme en gedrevenheid verder om Julius bier als enig echt Nieuwegeins bier een vaste plaats te geven in de winkelschappen in de regio Nieuwegein.

Julius is gevestigd op het bedrijventerrein de Liesbosch, waar regelmatig overlast wordt ervaren van oost-Europeanen die op parkeerterreinen overnachten en agressief zijn tegen ondernemers. Zij verblijven daar omdat er een auto-export bedrijf is gevestigd waar mensen hun voertuigen kunnen laten uitschrijven. Doordat het aantal uitschrijvingen is gelimiteerd, kan niet iedereen op een dag terecht, waardoor zij moeten wachten tot de volgende dag.

Agressief gedrag, alsmede het overnachten op openbaar terrein is onacceptabel. De VVD zal op basis van dit bezoek onderzoeken of er verbeteringen mogelijk zijn in processen rond het starten van een bedrijf. Tevens zal de VVD aandacht vragen voor de leefbaarheid op het bedrijventerrein de Liesbosch.