VVD Amendement over Tegenprestatie aangenomen

In mei 2015 is op initiatief van de VVD een amendement aangenomen in de Raad wat de tegenprestatie regelt. Het amendement beoogt dat mensen met een uitkering, die wel in staat zijn om te werken worden verplicht om iets terug te doen voor hun uitkering. Afgelopen maandag is de uitwerking van het amendement inzake de tegenprestatie door de Raad aangenomen. Het college heeft in de Raadsvergadering van 19 december 2016 uitgelegd hoe zij het aangenomen amendement inzake de tegenprestatie door de WIL wil laten uitvoeren en welke kaders hiervoor gaan gelden.


De Raad heeft hiermee ingestemd: een succes voor de VVD! Helaas is er weinig draagvlak in de Raad voor de uitwerking en uitvoering van de tegenprestatie zoals de wetgever deze heeft bedoeld, namelijk het ‘ iets terug doen voor de samenleving voor je uitkering’. 


Het college heeft gekozen voor een minimale variant: De mogelijkheid tot het opleggen van de tegenprestatie wordt overgelaten aan de WIL consulent. Die kan dit als instrument inzetten om de bijstandsgerechtigde, die moedwillig niet voldoet aan verplichtingen die horen bij de uitkering, in beweging te krijgen.


Wij vinden dit erg jammer, maar wij hebben ervoor gekozen om het voorstel te steunen met het dringende verzoek aan de Wethouder om ervoor te zorgen dat de uitvoering in alle gevallen binnen de lijntjes van de Wet wordt gedaan.