Klassieke invulling stedenband met Pulawy en Rundu komt ten einde

Na 22 jaar is de klassieke ontwikkelingssamenwerking met de steden Pulawy en Rundu ten einde gekomen. Hiermee is grotendeels invulling gegeven aan een wens van de VVD. “Een klassieke stedenband is een vorm van ontwikkelingssamenwerking wat een taak is van de nationale overheid en niet van gemeenten”, legt Marco Diekstra uit“.

De stedenband met Pulawy werd vorig jaar gestopt, omdat er onvoldoende meerwaarde werd gehaald uit deze relatie. Diekstra geeft aan dat “voor de samenwerking met Rundu gekozen is voor een lichtere vorm van samenwerken dan tot nu toe het geval was. Dit moet vooral minder geld kosten en projecten moeten succesvoller worden. Maar wat de VVD betreft gaan we op termijn deze band verder afbouwen".

De nadruk in deze lichte vorm komt te liggen op kennisuitwisseling met de Namibische stad, zoals op het gebied van economie, toerisme en ontwikkeling in welvaart. Ook moeten de ambtelijke uren worden verminderd. Op initiatief van de VVD is er samen met het CDA en de VSP een voorstel aangenomen om deze nieuwe vorm over 4 jaar te evalueren. Ook kwam de VVD met het voorstel om de naam 'stedenband' te veranderen in 'vriendschapsband', zodat het voor iedereen duidelijk was dat we op een andere manier gaan samenwerken. Dit voorstel kreeg onvoldoende steun in de gemeenteraad.