Tarieven gehandicapten parkeervoorzieningen meer dan gehalveerd

De nieuwe tarieven voor het aanleggen van een gehandicaptenparkeerplaats en het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart zijn gisteren bekend geworden. Dit naar aanleiding van vragen van de Nieuwegeinse VVD over de hoogte van de kosten, aangezien Nieuwegein één van de duurste gemeenten in Nederland was. Het gevolg hiervan is dat de prijzen sensationeel zijn verlaagd. De leges voor het aanleggen van een parkeerplaats gaan van € 643,60 naar € 250,- en de kosten voor het aanvragen van een parkeerkaart gaan zelfs van € 187,60 naar € 35,-.

Uit onderzoek van het programma Kassa begin vorig jaar naar de kosten voor gehandicaptenparkeervoorzieningen in de 25 grootste gemeenten bleek dat de kosten die je als mindervalide kwijt bent sterk kunnen verschillen per gemeente. In de gemeente Ede betaalt men voor een gehandicapten parkeerplaats en gehandicaptenparkeerkaart samen € 88,50, terwijl men in Nieuwegein € 831,20 kwijt was voor dezelfde voorzieningen. De VVD heeft hier vragen over gesteld om inzichtelijk te krijgen waarom het zo duur moest zijn in Nieuwegein. De gemeente heeft inmiddels haar processen geoptimaliseerd, waardoor de uitvoering kan worden ondergebracht bij Geynwijs. Dit levert efficiencywinst op omdat Geynwijs reeds over veel informatie van de doelgroep beschikt. De gemeenteraad van Nieuwegein is eind vorig jaar hiermee akkoord gegaan, waardoor het ondergebracht kan worden bij de voorzieningen WMO en Jeugd.

VVD raadslid Marco Diekstra is zeer tevreden met dit resultaat. “Het effect hiervan is dat de mensen die minder valide zijn niet nog een keer extra worden benadeeld door de hoogste leges van Nederland te betalen. De kosten zijn nu weer op het niveau van de meeste gemeenten in de regio en in het land”. Dit is een mooi voorbeeld van wat het resultaat kan zijn van procesoptimalisatie en wat mij betreft gaan we dat voor meer zaken doen”.