Ellie Eggengoor benoemd tot wethouder voor Nieuwegeinse VVD

Afgelopen donderdag is Ellie Eggengoor benoemd tot wethouder voor de Nieuwegeinse VVD. Tevens werden benoemd: Hans Adriani, voor de PvdA, Marieke Schouten, voor GroenLinks, Jan Kuiper, voor het CDA en John van Engelen voor Lokale Vernieuwing. De Nieuwegeinse VVD wenst allen veel succes! Hieronder een kort interview met Ellie Eggengoor. Hierin stelt zij zichzelf voor, beantwoordt ze een aantal vragen betreffende het wethouderschap en legt ze uit waarom het worden van wethouder voor haar op dit moment de juiste keuze en de juiste stap in haar leven is.

Kun je iets over jezelf en je verleden vertellen?

Mijn naam is Ellie Eggengoor. Ik ben geboren en getogen in Ommen, aan de Overijsselse Vecht. In een, zoals dat toen heette, arbeidersgezin, waarin mijn vader en moeder met moeite de eindjes aan elkaar wisten te knopen. In 1986 ben ik in Utrecht gaan studeren. Pedagogiek, maar ik kwam er al snel achter dat ik daar niet mijn hele leven in zou kunnen werken. Uiteindelijk ben ik dan ook bij de Nederlandse Spoorwegen terecht gekomen

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?

 In 2011 zat ik op een dood spoor op mijn werk bij NS. De uitdaging was weg en de interne doorstroom binnen NS zat op slot. Toen ben ik lid geworden van de VVD. Eerst in het bestuur, als campagneleider, en in 2014 werd ik raadslid. En dan vraag je je af: Waarom kies je voor de politiek? Ik moet zeggen, dat vraag ik mezelf ook nog wel eens af. Het sociaal wenselijke en vaak gehoorde antwoord op deze vraag is: Omdat ik maatschappelijk bij wil dragen, relevant wil zijn voor wat er gebeurt in mijn stad. En ja, dat speelt bij mij ook mee. Maar het is wel meer dan dat. Ik ben iemand die een uitdaging nodig heeft en het zichzelf op dat moment ook meestal niet makkelijk maakt. Ik werd lid van de VVD omdat ik mezelf volledig a-politiek vond. Politiek stond zo ver van mij af, was zo nieuw, dus daar kon ik in ieder geval veel leren. En dat is ook zo gebleken, ik beschouw mezelf al lang niet meer als a-politiek. En belangrijker nog: Ik vind het ontzettend leuk. Naast dat het veel tijd kost, levert het me ook zoveel energie op.

Heb je altijd al de ambitie gehad wethouder te worden?

Had je me 2 jaar geleden gevraagd ‘hebt u de ambitie om wethouder te worden?' dan had ik u hartelijk toe gelachen en duidelijk ‘nee’ gezegd. Maar het is dit voorjaar toch een ‘ja’ geworden. Dat kwam vooral door de timing van een aantal zaken. Op mijn werk liep de opdracht die ik had meegekregen, op zijn eind. De afdeling die ik heb opgezet en het team zijn zo goed als op orde. Dus ik had vorig jaar al aangegeven dat ik in 2018 op zoek zou gaan naar een nieuwe uitdaging. Deze kans komt maar eens in de vier jaar voorbij en niet onbelangrijk: Ik ben in de afgelopen periode gegroeid, en voor mijn gevoel ook klaar voor deze stap. Ik heb het zelfvertrouwen gekregen dat ik deze rol goed kan vervullen.

Hoe denk je nu over het wethouderschap?

Ik dank de Nieuwegeinse VVD voor het vertrouwen dat zij in mij stellen. Ik vind het een grote eer dat zij mij hebben voorgedragen als kandidaat-wethouder. En tegelijk zie ik het wethouderschap als een hele grote verantwoordelijkheid. Ook in de komende periode staan we weer voor grote en belangrijke opgaven voor onze stad en haar inwoners. Ik hoop dat we, als College en Raad, goede discussies kunnen voeren en de juiste keuzes kunnen maken. Ik verheug me op een goede en vruchtbare samenwerking. Zeker ook nu er druk wordt gewerkt aan een strategische agenda van de Raad. Hierdoor gaan we als college en Raad in de komende periode echt anders en ik verwacht ook intensiever met elkaar samenwerken.

Hoe zien jouw werkzaamheden er straks uit?

De focus in mijn beoogde portefeuille ligt bij Economie, Werk&Inkomen, WMO, Mobiliteit en het Grondbedrijf. Afgelopen maandag hebben we in de Raad het coalitieakkoord besproken. Ik ben trots op de wijze waarop we dit akkoord tot stand hebben gebracht en met het resultaat. Hierin staan voor mijn portefeuille onderdelen genoeg zaken waar ik het liefst morgen al mee aan de slag ga. En waar ik de komende vier jaar mee vooruit kan. Ik verheug mij er erg op aan de slag te gaan!