Werk en inkomen

Nieuwegein ligt in een van de sterkste economische regio’s van Europa. Er is veel werk beschikbaar met een gevarieerd aanbod van vacatures. Werk is van groot belang voor mens en samenleving. Werk zorgt voor contact met andere mensen. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wie werkt, investeert in zichzelf en draagt zijn steentje bij aan de toekomst van onze samenleving.

·        Er zijn onevenwichtigheden op onze arbeidsmarkt. Dat vinden wij onwenselijk. Wij vinden dat de gemeente werkgevers moet stimuleren om Nieuwegeiners met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden op een baan, waarbij de gemeente deze werkgevers waar mogelijk ondersteunt en ontzorgt. We blijven goed in contact met sociale ondernemers die juist deze inwoners een kans willen geven.

·        We willen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk zijn. Bij om- en bijscholing richten we ons daarom op iemands talenten en mogelijkheden, en hoe deze aansluiten op de arbeidsmarkt. Wanneer de stap naar regulier werk nog te groot is, begeleiden we onze inwoners via beschut werk en leerwerkplekken naar de voor hen best passende plek om mee te doen. Uiteindelijke doorstroom naar een betaalde baan blijft hierbij het uitgangspunt.

·        Het onderwijs en het bedrijfsleven werken nauw samen om te zorgen dat er voldoende passende banen zijn voor wie klaar is met zijn opleiding, maar ook voor mensen die van werk naar werk (zij-instromers) gaan. De gemeente investeert actief in de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, bijvoorbeeld door periodiek tafels te organiseren waarop men elkaar treft en vraag en aanbod bespreekt en op elkaar afstemt. De ambities van de Utrechtse Talent Alliantie zijn leidend voor de opgave die we hebben.

·        Wie naar vermogen bijdraagt, kan op onze ondersteuning rekenen. Het verliezen van een baan is al ingrijpend genoeg. Wel verwachten wij dat mensen blijven bijdragen op welke manier dan ook, omdat we het belangrijk vinden dat mensen blijven meedoen in de samenleving.

·        Wie minder bijdraagt, kan ook minder een beroep doen op de samenleving. Als je een uitkering vanuit de Participatiewet ontvangt, maar de sollicitatieplicht niet naleeft of geen tegenprestatie verricht, verlies je je uitkering. Uitkeringsgerechtigden die onvoldoende ingeburgerd zijn, kunnen verplicht worden op onderdelen te werken aan taal, inburgering en integratie.

·        De afgelopen jaren zijn te veel inwoners onterecht tot fraudeur bestempeld. Fraude is en blijft diefstal, maar het maken van een foutje maakt je nog niet direct een fraudeur. Dit willen we in de toekomst voorkomen. Het oordeel over fraude moet uiteindelijk tot stand komen door waarheidsvinding, waarbij de gemeente goed moet luisteren naar het verhaal van de inwoner. En als er moedwillige fraude wordt geconstateerd, wordt hier krachtig tegen opgetreden.

·        Bij problematische schulden zorgen we voor ademruimte, zodat de problemen met een schuldhulpverlener op een rij gezet kunnen worden. Zo voorkomen we verdere escalatie. Bij schuldhulpverlening hebben we specifiek aandacht voor de mentale gezondheid van onze inwoners. Wanneer er signalen zijn dat schulden ontstaan, bieden we zo vroeg mogelijk hulp aan. Wij vinden het belangrijk dat ook jongeren leren hoe zij in de toekomst schulden zelf kunnen voorkomen.

·        Wij willen dat alle kinderen zich thuis voelen in Nieuwegein. Ook kinderen uit arme gezinnen. Daarom is het belangrijk dat zij mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Dat betekent niet dat de gemeente deze kinderen allerlei luxe spullen cadeau geeft. Het gaat om maatwerk. Voor de een betekent dat hulp bij het betalen van zwemles of een schooluitje, voor de ander een fiets. Kinderen geven hierbij zelf aan óf ze behoefte hebben aan ondersteuning en zo ja, welke