Nieuwegeinse VVD verrast door uitspraken burgemeester over coronagevolgen kwetsbare wijken in Nieuwegein

Gisteren vernamen wij met enige verbazing het nieuws over een manifest, dat onze burgemeester, samen met 14 collega-burgemeesters aanbood in Den Haag. Het manifest genaamd: ‘Kom op voor kwetsbare gebieden’, roept het kabinet op tot onmiddellijke actie, vanwege grote zorgen over de gevolgen van de Coronacrisis in de kwetsbare wijken van de gemeenten. Gezamenlijk vragen zij om een bedrag van 1,25 miljard om de kwetsbare wijken aan te pakken.

Verschillende media, waaronder de Volkskrant en het tv-programma Nieuwsuur, schetsen een beeld van vervallen achterstandswijken, waar dringend ingrijpen nodig is. Zo spreekt de Volkskrant van schrikbarend opgelopen onderwijsachterstanden, ernstige toename huiselijk geweld, jongeren die gewapend met knuppels door de straten lopen, drugscriminaliteit die hoogtij viert en ernstige schulden.

Onze burgemeester schetst een iets genuanceerder, doch nog steeds verontrustend beeld in de media. Frans Backhuijs: ‘We zien wat veranderingen op straat met jongeren die wat makkelijker te bereiken zijn door criminelen om zich met verkeerde zaken bezig te houden. De signalen zijn er wel. Door corona worden de problemen van bewoners in kwetsbare wijken van Nieuwegein snel groter. Kleine huizen, weinig (veilige) buitenruimte, het thuisonderwijs en de extra ontslagen zorgen ervoor dat kinderen meer leerachterstanden oplopen, jongeren op straat hangen en vechtpartijen uitlokken, schulden oplopen en inwoners vaker voor een schimmige lening of criminaliteit kiezen om een oplossing te vinden. Ook hebben meer inwoners te maken met huiselijk geweld en psychische problemen.’

Dit signaal is echter niet met de raad gecommuniceerd. Wij kennen in Nieuwegein geen echte achterstandswijken en herkennen ons niet in het geschetste plaatje. We zijn in Nieuwegein sinds een paar jaar bezig om wijken en buurten te verbeteren in het project Betere Buurten. Hierin wordt al samengewerkt met provincie en het Rijk. In dit project is bovengenoemde problematiek niet eerder op deze schaal benoemd. 

Ook heeft het college recent de Koersnota aan de raad aangeboden ter behandeling. In de Koersnota wordt richting gegeven aan de begroting 2021 en vertelt welke maatregelen het college heeft genomen i.v.m. de Coronacrisis. Hierin hebben we de voorgestelde aanpak uit het manifest niet teruggevonden. De financiële situatie van Nieuwegein verslechtert wel in hoog tempo door de transities in het sociaal domein en door de Coronacrisis. De Nieuwegeinse VVD is van mening dat het Rijk de gemeenten daarvoor op dit moment onvoldoende compenseert.

We vragen ons af wat de burgemeester heeft doen besluiten het manifest mede te ondertekenen. Deze vraag zal de  Nieuwegeinse VVD dan ook komende donderdag tijdens de Avond van de Raad stellen. 

Daarnaast hebben wij naar aanleiding van de inhoud van het manifest een aantal vragen die wij middels deze brief willen stellen, zijnde: 

 Kwetsbare wijken

  • Om welke kwetsbare wijken gaat het in Nieuwegein en op basis waarvan is bepaald wat de kwetsbare wijken zijn?
  • Is het niet voorbarig deze wijken op deze manier neer te zetten in de media, als de situatie mogelijk snel verbeterd na de Coronacrisis? 
  • Waarom is de raad niet eerder geïnformeerd over de problematiek in deze wijken?
  • In het manifest wordt gesproken over onorthodoxe maatregelen. Welke onorthodoxe maatregelen wil het college in Nieuwegein nemen?

Onderwijs

  • In het manifest wordt er onder andere gesproken over een schrijnend   lerarentekort in deze wijken, is hier in Nieuwegein ook sprake van? En zoja, bent u   voornemens ook in Nieuwegein leraren in deze kwetsbare wijken een hoger salaris   toe te gaan kennen? (zoals benoemd in het manifest) 
  • Vind u de term achterstandsscholen, zoals benoemd in het manifest, ook van toepassing op scholen in Nieuwegein? Zoja, om welke scholen gaat dit?

Werk en Inkomen

  • In hoeverre is er juist in deze wijken extra aanspraak gedaan op bijstandsvoorzieningen en in welke mate wordt er een groter beroep op schuldhulpverlening gedaan?
  • Zien we een ernstige toename van werkloosheid onder jongeren in specifieke wijken in Nieuwegein?

Kinderen en jongeren

  • Worden er in Nieuwegein ook kinderen thuis gehouden, zoals benoemd in het manifest?
  • Hoe groot is de toename in meldingen van huiselijk geweld?
  • In hoeverre zien we in Nieuwegein een toename van jongeren die op straat   conflicten op zoeken. En zien we dit in heel Nieuwegein of alleen in specifieke   wijken?

 Ondermijning en Leefbaarheid

  • Zien we door corona een toename in ondermijning en drugsgerelateerde criminaliteit? 
  • Is er in specifieke wijken ook een verhoogde inzet van handhaving?
  • Wat is de status van de leefbaarheid in de kwetsbare wijken van Nieuwegein? Is deze significant afgenomen tijdens de Coronacrisis?

We zien graag uw antwoord op onze vragen tegemoet en horen graag donderdag wat u ertoe heeft doen besluiten dit manifest mede te ondertekenen.

Namens de Nieuwegeinse VVD,

Mark Snoeren,

Fractievoorzitter