Grote financiële uitdagingen de komende jaren voor Nieuwegein.

De VVD is blij dat Nieuwegein het nieuwe jaar ingaat met voldoende financiële middelen. Hierdoor is er ruimte voor het volgende college om een goed en mooi coalitieprogramma te maken. De financiële positie is goed maar de situatie vanaf 2023 is onzeker.

Zo is het onduidelijk of de Rijksoverheid met voldoende extra middelen komt voor de jeugdzorg. Daarnaast komen er, 50 jaar na de oprichting van Nieuwegein, ook veel kosten bij voor vernieuwing van de inrichting van onze stad. Tel daar de huidige plannen van het Rijk bij op. Dan betekent dat dat de uitgaven zullen stijgen en de inkomsten van het Rijk lijken te dalen.

Dit zet de verhouding tussen gemeenten en Rijksoverheid onder druk. De VVD heeft ervoor gezorgd dat de gemeentelijke belastingen in vergelijking met de gemeenten om ons heen al jaren laag zijn. Daarom pleit de VVD ervoor om verstandig om te gaan met onze financiën op de lange termijn. Dat betekent hand op de knip totdat er meer zekerheid is om te voorkomen dat we de Nieuwegeinse belastingen moeten verhogen.

Alleen dan zorgen we ervoor dat we de voorzieningen in Nieuwegein op niveau blijven en het bestedingsniveau van onze inwoners op peil blijft.