Om deze complexe en vaak lange vergadering toegankelijker én interactiever te maken voor inwoners, lanceert de VVD Nieuwegein dit jaar de Kadernota bingo. Deze bingo bevat veelgebruikte termen die naar verwachting tijdens de vergadering voorbijkomen. Bij elke term hoort een korte uitleg, zodat ook kijkers zonder politieke achtergrond de discussie beter kunnen volgen.
“Er worden dit jaar erg belangrijke en moeilijke financiële keuzes gemaakt, wij vinden het belangrijk dat iedereen dit proces op een begrijpelijke manier kan volgen”, aldus Raadslid Dennis Verhagen, initiatiefnemer van de Bingo. Hiermee wil de VVD bijdragen aan meer betrokkenheid bij de lokale politiek en inwoners meenemen in het besluitvormingsproces. Disclaimer: hoewel de bingo is gebaseerd op veelvoorkomende begrippen van de afgelopen jaren, is het geen garantie dat alle termen lijk genoemd worden. Een volle kaart is dus niet gegarandeerd.
1. Sluitende meerjarenbegroting: Een overzicht van inkomsten en uitgaven voor meerdere jaren, waarbij het geld goed verdeeld is: er komt evenveel geld binnen als eruit gaat.
2. Bezuinigingen: Minder geld uitgeven om geld te besparen. Bijvoorbeeld: de gemeente stopt met een activiteit om kosten te verlagen.
3. Hondenbelasting: Geld dat je aan de gemeente betaalt als je een hond hebt.
4. Structureel geldtekort: Er is elk jaar opnieuw te weinig geld. Niet eenmalig, maar steeds weer.
5. Incidenteel: Een eenmalige gebeurtenis of uitgave. Het gebeurt niet elk jaar, maar een keer.
6. Financiële positie: Hoe goed of slecht het met het geld van de gemeente gaat.
7. College: De groep van wethouders en de burgemeester die de gemeente bestuurt.
8. Punt van orde: Een opmerking over de manier waarop een vergadering verloopt, bijvoorbeeld als iemand de regels niet volgt.
9. Amendement: Een voorstel om een stuk van een plan of besluit aan te passen.
10. Motie: Een voorstel waarmee de raad een mening geeft of iets vraagt aan het college, maar het verandert het besluit niet meteen.
11. Voorliggend veld: Alles wat er al is geregeld of gebeurt buiten de gemeente, de plek waar je komt voor dat je professionele hulp krijgt.
12. Interruptie: Een korte onderbreking tijdens een vergadering om een vraag te stellen of iets op te merken.
13. FTE (Fulltime-equivalent): Een manier om aan te geven hoeveel mensen er werken.
1 FTE = één volledige baan van 36 of 40 uur per week.
14. Ambtelijk apparaat: De mensen die voor de gemeente werken, maar niet gekozen zijn, zoals ambtenaren op kantoor.
15. Normenkader: Een lijst met regels waar de gemeente zich aan moet houden, bijvoorbeeld bij het omgaan met geld.
16. Tegenbegroting: Een alternatief plan voor de begroting, meestal gemaakt door een andere partij die het niet eens is met het voorstel van het college.