Wonen

Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig wilt voelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Wij willen dat onze inwoners op ieder moment in hun leven het juiste huis kunnen vinden. Een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt. Maar de realiteit is anders. Op dit moment is de woningnood in Nieuwegein hoog.

·        Er moeten huizen bijgebouwd worden. Door te bouwen pakken we doorstroming aan. Zo krijgen we voor elkaar dat ouderen die kleiner willen wonen, niet langer onnodig een eengezinswoning bezet houden en regelen we eerlijke toegang tot de huizenmarkt voor starters.

·        Deze doorstroming brengen we op gang door het inzetten op middeldure huurwoningen en koopwoningen, zodat mensen de stap kunnen zetten naar een andere, meer passende woning.

·        Het aantal sociale huurwoningen blijft op peil, maar groeit niet evenredig mee met de ontwikkeling van de stad. Wij vinden dat hier in de regio afspraken over gemaakt moeten worden.

·        We willen dat de gemeente aan de slag gaat met creatieve, nieuwe woonvormen zoals tiny houses, knarrenhofjes en kangoeroewoningen. Zo helpen we starters op weg en kunnen ouderen in een vertrouwde omgeving bij hun kinderen blijven wonen. Voor ouderen wordt de wooncoach een bekend begrip die helpt bij het maken van de keuze: verbouwen of verhuizen.

·        Wij willen dat er voor inwoners met een beperking (lichamelijk en verstandelijk) passende woonruimte beschikbaar is. Wel hebben zij zelf de verantwoordelijkheid de woonruimte te accepteren die past bij hun specifieke behoefte.

·        Met de regio en de woningbouwcorporaties maken we afspraken over het eerlijker maken van het toewijzingssysteem. We willen hiermee voorkomen dat het systeem vervuilt door vele niet-actieve zoekers. Wachttijd geldt voor mensen die actief op zoek zijn, niet voor ‘slapende’ inschrijvers die helemaal niet op zoek zijn naar een woning.

·        Strenge handhaving op het illegaal doorverhuren van sociale huurwoningen is hard nodig. De woningen die hierdoor vrij komen gaan naar mensen die op de wachtlijst staan.

·        Voor huisjesmelkers is in Nieuwegein geen plek.

·        We zorgen voor tijdelijke huisvesting voor migranten met een verblijfsvergunning, maar schaffen hun voorrangspositie bij sociale huurwoningen af.