Leefbaarheid

We wonen allemaal graag in een wijk waar we ons thuis voelen. Een wijk die groen, schoon en veilig is. Waar buren met elkaar een bijdrage leveren aan het onderhoud van hun woonomgeving, maar ook het schoonhouden van de eigen tuin, balkon en straat. De gemeente stimuleert dat de wijk en buurt schoon en netjes blijven. Want als dat goed gebeurt, wordt de afvalstoffenheffing lager.

·        Nieuwegein stimuleert de vergroening van tuinen en de openbare ruimte. En dus zet de VVD in op flink bijplanten van bomen en opslag van overtollig regenwater, bijvoorbeeld in wadi’s en half-verharding. Zo vermindert de overlast van zware regenval. Een stenen omgeving is al snel opgefleurd met een stukje vergroening, een struik of plantenbak. Zo zorgen we voor een omgeving die klimaatbestendiger, koeler en gezelliger is.

·        Bij het onderhoud van groen werken we zoveel mogelijk samen met inwoners. Initiatieven van bewoners en organisaties om de eigen straat of buurt te vergroenen en te onderhouden worden van harte aangemoedigd.

·        Door het toevoegen van meer groen én wandelgelegenheid langs het Merwedekanaal in Jutphaas herstellen we de historische relatie met Rijnhuizen zowel wat betreft de beeldkwaliteit, als in de beleving en maken we een prettig ommetje mogelijk. Daarbij luisteren we goed naar inwoners die hier al een beeld bij hebben.

·        Natuur is belangrijk en verdient bescherming, maar we realiseren ons dat ruimte schaars is. Daarom blijven we kritisch kijken naar wat haalbaar en realistisch natuurbeleid is, met een juiste balans tussen wonen, werken, ondernemen en recreatie.

·        Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden meteen aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker.

·        Inwoners kunnen afval zo gemakkelijk en goedkoop mogelijk kwijt. Daarbij streven we zoveel mogelijk naar hergebruik en recycling. Om overlast van meeuwen, ratten en ander ongedierte te voorkomen zijn we voorstander van ondergrondse afvalcontainers.

·        De gemeente zoekt de samenwerking op met waterschappen om wateroverlast te helpen verminderen en maatregelen te nemen om gevolgen van hitte, droogte of juist extreme regenval op te vangen. We overleggen met inwoners hoe we hiermee omgaan en zien hier kansen: Zoals groene parkeerplaatsen die zijn overdekt met zonnepanelen. Zowel bij bouwplannen als weg- en natuuronderhoud wordt rekening gehouden met bodem en waterbeheer: Beter vasthouden van water, tegengaan van verspilling en stimuleren van het hergebruik van water.

·        Bij nieuwbouw hebben we oog voor de omgeving. We bouwen in principe natuur- en omgevingsinclusief. Dit betekent dat we bomen zoveel mogelijk laten staan en kijken hoe we de ecologie kunnen verbeteren. Door dit vanaf het begin in een project mee te nemen zijn de kosten hiervan laag.

·        Nu is besloten dat de hoogspanningskabels in Blokhoeve ondergronds gaan, moet dit wat ons betreft ook zo snel mogelijk gebeuren. De gemeente moet er voor zorgen dat plannen snel uitgevoerd worden.

·        Voor de ontwikkeling van de A12 zone moeten inwoners van Galecop en Blokhoeve, maar ook ondernemers op de Liesbosch goed en tijdig betrokken worden. We verrassen onze inwoners en ondernemers niet!

·        Wanneer een straat open gaat worden werkzaamheden zoveel mogelijk gebundeld, dat wil zeggen dat er gelijk wordt gekeken of het riool moet worden vervangen, of er kabels bij moeten worden gelegd, of er minder verharding kan worden gerealiseerd en of we hittestress tegen kunnen gaan.