Ondernemen

In onze lokale economie is een hoofdrol weggelegd voor de zorg en de logistiek. En daar zijn we als VVD trots op. Nieuwegein is de 3e gemeente als het gaat om werkgelegenheid in de Provincie Utrecht. Onze lokale ondernemers in het MKB en de winkeliers zijn heel erg belangrijk voor onze economie. De coronacrisis heeft vooral deze Nieuwegeinse bedrijven en ondernemers hard geraakt. Maar tegelijkertijd zijn wij onder de indruk van hun ondernemerschap, hun inventiviteit en innovatief vermogen om te overleven. We willen de getroffen ondernemers de komende periode blijven ondersteunen. Zo dragen we bij aan een bloeiende economie, banen voor onze inwoners en innovatieve technieken voor de toekomst.

·        Er zullen veranderingen blijven in ons leef- en onderneempatroon, denk aan thuiswerken, nieuwe webwinkels en vermenging van functies. De gemeente moet met deze veranderingen mee kunnen bewegen. De VVD is er voorstander van om, samen met de regio en Provincie, beperkende regelgeving te actualiseren waar dat verantwoord kan. Hiermee stimuleren we een gezonde lokale economie.

·        De gemeente moet ervoor zorgen dat het ondernemersklimaat in onze stad zo optimaal mogelijk is. Nieuwe ondernemers voelen zich uitgenodigd om zich in Nieuwegein te vestigen, Nieuwegeinse ondernemers voelen zich gezien en gehoord. Tevens is er plek en aandacht voor sociaal ondernemerschap.

·        We richten bij de gemeente één loket in waar ondernemers terecht kunnen voor vragen (over bijvoorbeeld ondersteuning en duurzaamheid), vergunningen en schuldhulpverlening. Wij willen dat de gemeente het accountmanagementmodel voor bedrijven verder versterkt, zodat voor alle bedrijf-gerelateerde vraagstukken vaste herkenbare aanspreekpunten zijn: de accounthouders bedrijven.

·        Startende ondernemers moeten letterlijk meer ruimte krijgen. Wij vinden dat er in de stad gezocht moet worden naar een locatie waar startups kleinschalig ruimte kunnen huren en hun bedrijfje kunnen laten groeien en bloeien.

·        Tijdens corona mochten de terrassen tijdelijk uitbreiden. De VVD wil dit, waar het de levendigheid in onze stad bevordert, zo houden. Voor een klein terras, van maximaal 4 tafeltjes, schaffen we de vergunning af. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor afstemming met hun directe omgeving.

·        We streven naar het afschaffen van onnodige vergunningen en vervangen deze door algemene regels of een meldingsplicht, waarmee we onze stad aantrekkelijk houden om in te ondernemen.

·        De gemeente geeft opdrachten zoveel mogelijk aan lokale ondernemers binnen de mogelijkheden van de wet. In ieder geval wordt er bij een aanbesteding altijd een Nieuwegeinse partij gevraagd om mee te dingen naar de opdracht.

·        De VVD is voor maximaal verruimen van de openingstijden van winkels, passend bij onze huidige 24/7 economie en de uitgebreide online winkel- en bezorgmogelijkheden. Winkels mogen alle dagen open zijn, op zon- en feestdagen vanaf 10.00 uur. Hiermee sluiten we beter aan op onze buurgemeenten en krijgen onze ondernemers daarmee gelijke kansen.