Duurzaamheid

Onze energievoorziening zal de komende decennia ingrijpend veranderen. In Nieuwegein hebben we afgesproken dat we in 2040 een klimaat neutrale stad willen zijn. Dat betekent dat onze stad geen toename van CO2 in de atmosfeer veroorzaakt. Het gevolg hiervan is dat huizen van het aardgas afgaan, zonneparken in ons landschap verschijnen, maar ook dat we op zoek moeten naar nieuwe bronnen om onze stadverwarming te verduurzamen. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak bij inwoners vragen. Duurzaamheid biedt ook kansen voor economische groei en een fijne en leefbare stad. Door dit op een slimme manier aan te pakken blijft onze stad prettig om te wonen.

·        We maken voor Nieuwegein haalbare duurzaamheidsplannen met realistische tussendoelen, waar voldoende draagvlak voor is en die veilig zijn.

·        Verduurzamen moet betaalbaar zijn voor iedereen en er mag nooit sprake zijn van dwang! De gemeente moet verleiden en niet verplichten.

·        De VVD is tegen extra windmolens binnen of aan de rand van onze gemeentegrenzen. We moeten we ons binnen het samenwerkingsverband U10 maximaal inzetten om windmolens in andere gemeenten langs de Nieuwegeinse gemeentegrenzen te voorkomen.

·        Onze stad heeft te maken met schaarse ruimte, die ook nodig is voor wonen, werken, natuur en recreëren. De VVD spant zich daarom in om duurzame energieopwekking met zon zo goed mogelijk in het landschap in te passen, bijvoorbeeld verdiept langs snel- of tramwegen en op daken. Maar ook door innovatieve oplossingen in de openbare ruimte toe te passen, zoals een zonne-fietspad of een solar zitbank.

·        Om ongecontroleerde groei van zonne-energie te voorkomen wordt de zonneladder als uitgangspunt genomen. Met dit afwegingskader worden onbenutte daken en terreinen zoveel mogelijk benut om daarmee de natuur zo veel mogelijk te ontzien.

·        Veiligheid is topprioriteit voor de VVD. Voor alle koude- en warmtetechnieken, zoals bijvoorbeeld geothermie en Warmte-Koudeopslagsystemen (WKO’s), geldt dat het alleen duurzaam is als eventuele risico’s zoveel mogelijk worden uitgesloten en dat inwoners en ondernemers maximaal worden beschermd.

·        Nieuwegein is op dit moment koploper in de regio op het gebied van duurzame energie opwekking. De VVD wil dat dit eerlijk verdeeld wordt en dat alle gemeenten in de regio hun steentje naar vermogen bijdragen.

·        Energie die niet wordt verbruikt hoeft ook niet duurzaam te worden opgewekt. Daarom zetten we maximaal in op het isoleren van woningen. Als we alle huizen naar energielabel B brengen is dit de voordeligste manier om CO2 reductie te realiseren. Hiervoor gaan we op zoek naar slimme financieringsvormen, zodat het voor iedereen haalbaar en betaalbaar wordt.

·        Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan aardgas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Uitgangspunt is dat de totale woonlasten hierbij niet mogen stijgen.

·        Voor wijken die niet zijn aangesloten op de stadsverwarming en waar nog geen definitieve keuze is gemaakt voor een warmtenet of een all-electric oplossing, behouden we uiteraard het aardgasnetwerk, omdat ook groene waterstof of groen gas in de toekomst een goede optie kan zijn.

·        Aanvragen van zonnepanelen, laadpalen, subsidies en energie infrastructuur moet zonder rompslomp, met simpele lokale procedures. De VVD zet zich in voor snelle procedures voor voortvarende uitvoering van projecten. Zo verlagen we de drempel, versnellen we de energietransitie en versterken tegelijkertijd de lokale economie.