Jeugd

Wanneer opgroeien niet gemakkelijk gaat en er jeugdzorg nodig is, bieden we hulp. Dat doen we het liefst zo dichtbij mogelijk bij huis, zodat onze jeugd zo normaal mogelijk kan opgroeien in de eigen vertrouwde omgeving. Hierbij letten we goed op dat we niet onnodig stickers plakken: Niet iedereen die uniek is, heeft hulp nodig. Normaliseren noemen we dat.

·        Ouders zijn verantwoordelijk voor het gezond opgroeien van hun kinderen. Zij weten het best wat hun kind nodig heeft. Wij vinden het belangrijk dat er duidelijk afgebakend wordt wat bij jeugdzorg hoort en wat niet. Het moet duidelijk zijn wanneer er problemen zijn waar zorg voor nodig is en wanneer een steuntje in de rug genoeg is. Niet ieder kind dat een hobbel in de weg tegenkomt hoeft in een zorgtraject terecht te komen. Opgroeien gaat nu eenmaal niet zonder horten en stoten.

·        Wij vinden het belangrijk dat Geynwijs zich meer focust op jongerenwerk. Wij willen dat jongeren in Nieuwegein veilig, gezond en plezierig opgroeien. Zo worden problemen vroeg gesignaleerd en vinden jongeren eerder de weg naar de juiste ondersteuning waar nodig.

·        Om te voorkomen dat er jongeren in een lastige thuissituatie of met bijvoorbeeld gedragsproblemen over het hoofd gezien worden, moet vroegtijdige signalering mogelijk zijn. School speelt hierbij een belangrijke rol. ‘Geynwijs Op School’ kan deze jongeren snel in beeld krijgen en doorverwijzen. Door niet alleen naar het kind te kijken maar naar het gehele gezin kunnen de kinderen beter en effectiever geholpen worden.

·        Wij vinden dat een samenwerking tussen onderwijs, welzijn, cultuur, zorg en sport, noodzakelijk is om probleemgedrag zo vroeg mogelijk te ontdekken. De gemeente kan jongeren perspectief bieden door middel van onderwijs of werk: Als je een baan hebt of een studie volgt, doe je actief mee en werk je aan je toekomst. Meedoen is uiteindelijk het allerbelangrijkst.

·        De school heeft ook de taak om radicalisering, huiselijk geweld en problematiek rond loverboys vroegtijdig te signaleren.

·        We willen de wachtlijsten in de jeugdzorg aanpakken door goede doorverwijzing en voldoende aanbod. Als kinderen extra hulp nodig hebben, moet dat mogelijk zijn zonder dat zij maandenlang moeten wachten. Dat geldt zowel voor reguliere als voor hoog-specialistische jeugdzorg.

·        Goede doorverwijzing creëren we onder andere door de aanwezigheid van voldoende jeugdprofessionals bij de huisarts. Zij zijn bekend met regionale zorgorganisaties en de behoeften van ouders en kinderen. Zo voorkomen we onnodige doorverwijzingen naar te zware hulp.

·        Wij vinden het belangrijk om goed te kijken naar het moment waarop een zorgtraject beëindigd kan worden. Langdurige hulp is niet altijd nodig. Soms is een kind juist gebaat bij het afbouwen van hulp.

·        Wij willen dat alle kinderen zich thuis voelen in Nieuwegein. Ook kinderen uit arme gezinnen. Daarom is het belangrijk dat zij mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Dat betekent niet dat de gemeente deze kinderen allerlei luxe spullen cadeau geeft. Het gaat om maatwerk. Voor de een betekent dat hulp bij het betalen van zwemles of een schooluitje, voor de ander een fiets. Kinderen geven hierbij zelf aan óf ze behoefte hebben aan ondersteuning en zo ja, welke.