Zorg

Wij willen dat Nieuwegein een plek is waar we prettig kunnen wonen, werken en leven. Een plek waar alle kinderen veilig naar de school van hun keuze kunnen. Waar ze na schooltijd fijn kunnen spelen, sporten en samenkomen met vrienden. Een inclusieve samenleving, waar iedereen meedoet en waar iedereen zichzelf mag zijn. Waar je gemakkelijk hulp vindt, als je die zoekt. Waar mensen voor elkaar klaar staan. Waar je dichtbij huis op liefdevolle zorg kunt rekenen. Kortom: Een stad waar je gezond en plezierig leeft.

·        Hulp en ondersteuning is voor iedereen gemakkelijk te vinden en goed bereikbaar. Deze is altijd op maat. Soms betekent dit dat familie, vrienden of buren kunnen helpen. Indien nodig, betekent dit professionele hulp.

·        Wij willen dat het zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt om ondersteuning aan te vragen. Bij sommige inwoners met een complexe, specifieke zorgvraag zijn er meerdere vormen van zorg nodig. Daarom willen wij dat aanbieders deze zorg zoveel mogelijk bundelen. Zo blijven de aanvragen en de administratie overzichtelijk.

·        We hebben veel mantelzorgers in Nieuwegein. Mensen die vrijwillig voor een ander zorgen. Het risico is dat zij overbelast raken. Wij vinden dat er voor deze mantelzorgers goede ondersteuning moet zijn, zodat inschakeling van professionele zorg kan worden uitgesteld. Geynwijs onderhoudt contact met mantelzorgers om overbelasting te voorkomen en als het even niet meer gaat, organiseren we logeermogelijkheden om lucht te brengen. Ook respijtzorg behoort tot de mogelijkheden.

·        Wij willen dat de gemeente, en daarmee ook Geynwijs, goede communicatie tussen alle verschillende zorg- en welzijnsinstanties in Nieuwegein meer aanmoedigt. Door goed onderling contact kunnen vragen van inwoners beter en sneller opgepakt worden, door de juiste instantie.

·        Wij vinden dat de gemeente de financiën voor het uitvoeren van zorg goed op orde moet hebben. We hanteren het principe dat kosten voor zorg en ondersteuning gedekt worden door de middelen die hiervoor van het Rijk komen. Het is voor ons niet acceptabel dat er jaarlijks geld bij moet. Dan zullen er opnieuw keuzes gemaakt moeten worden om ervoor te zorgen dat de kosten passen binnen het budget dat beschikbaar is zonder dat er mensen tussen wal en schip vallen.

·        Mensen met een psychische aandoening en mensen met dementie verdienen het om zoveel mogelijk mee te doen in de samenleving. Zolang het kan, blijven zij daarom in hun eigen omgeving. Als het even niet meer gaat, kunnen ze tijdelijk worden opgenomen. Door die time-out-regeling kunnen ze daarna weer terug naar hun normale leven.

·        Eenzaamheid komt ook in Nieuwegein voor. Sociale contacten en activiteiten kunnen bijdragen aan het tegengaan van eenzaamheid. Gewoon samen iets gezelligs ondernemen doet al zoveel goeds. Wij willen dat eenzame inwoners beter in beeld komen.

·        Bewegen is gezond. Ook als je ouder bent. Daarom willen wij dat Sport ID hun inzet voor ouderen intensiveert. Beweegcoaches kunnen zich inzetten om ouderen passend aan het sporten te helpen.