Nieuwkomers

We hebben te lang gedacht dat de inburgering van nieuwkomers enkel hun eigen verantwoordelijkheid is. Maar je bent niet direct zelfredzaam in een land dat in veel opzichten anders is dan waar je vandaan komt. Hierdoor kunnen vrijheden waar eeuwenlang voor gevochten is onder druk komen staan, met parallelle samenlevingen als resultaat.

·        Van nieuwkomers verwachten we dat ze in ruil voor de geboden gastvrijheid bijdragen aan onze samenleving. Door de Nederlandse taal te leren en je te verdiepen in onze normen en waarden, kun je sneller aan het werk. Daarbij bieden we goede begeleiding.

·        De Nederlandse taal spreken is cruciaal voor het vinden van een baan. We verwachten van iedereen maximale inspanning om het Nederlands zo snel mogelijk te leren.

·        Jonge kinderen van ouders die inburgeren, gaan naar een peuterspeelzaal om eventuele achterstanden vroeg aan te pakken. We betrekken ouders bij taalonderwijs voor jonge kinderen.

·        Bij de inburgering besteden we meer aandacht aan onderwerpen als zelfbeschikking, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, LHBTI-rechten, antisemitisme en de vrijheid van godsdienst.

·        We sluiten niemand uit. Er zijn in Nederland heel veel nieuwkomers die hun eigen weg hebben gevonden en geïntegreerd zijn in onze samenleving. Zij hebben de kansen gegrepen die ons land biedt. We zijn daar trots op en verwachten dat ook van anderen. Voor discriminatie (bijvoorbeeld in het onderwijs of bij sollicitatie) van nieuwkomers is geen plaats.

·        Mensen op de vlucht voor oorlog en geweld worden opgevangen in ons land, wij zien echter in Nieuwegein geen locatie en mogelijkheden om een AZC te realiseren.

·        In Nieuwegein is plaats voor het ons toegewezen aantal statushouders. Om verdringing op de woningmarkt te voorkomen, zoeken we naar een nieuwe opvanglocatie waar statushouders zo snel mogelijk terecht kunnen en aan hun integratie kunnen beginnen.

·        Bij de huisvesting van statushouders kijken we goed naar de draagkracht van buurten. We zorgen voor tijdelijke huisvesting voor migranten met een verblijfsvergunning, maar schaffen hun voorrangspositie bij sociale huurwoningen af. 

·        Voor haatpredikers is er in Nieuwegein geen plaats. De gemeente neemt een proactieve rol in het voorkomen dat mensen haat zaaien en oproepen om onze waarden en vrijheden te negeren. Datzelfde geldt voor islamitisch onderwijs.  

·        We ondersteunen organisaties die integratie bevorderen. Dat betekent dat we geen subsidies verstrekken aan organisaties die dat juist niet doen, bijvoorbeeld omdat ze gericht zijn op behoud van de eigen cultuur, of omdat ze democratische waarden ondermijnen.