Een inclusieve stad

Wij willen dat Nieuwegein een plek is waar we prettig kunnen wonen, werken en leven. Een plek waar alle kinderen veilig naar de school van hun keuze kunnen. Waar ze na schooltijd fijn kunnen spelen, sporten en samenkomen met vrienden. Een inclusieve samenleving, waar iedereen meedoet en waar iedereen zichzelf mag zijn. Waar je gemakkelijk hulp vindt, als je die zoekt. Waar mensen voor elkaar klaar staan. Waar je dichtbij huis op liefdevolle zorg kunt rekenen. Kortom: Een stad waar je gezond en plezierig leeft.

·        In onze stad moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Daarom pakken we geweld tegen LHBTI’s keihard aan en zorgen we dat het doen van aangifte zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.

·        Wij willen dat alle kinderen zich thuis voelen in Nieuwegein. Ook kinderen uit arme gezinnen. Daarom is het belangrijk dat zij mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Kinderen geven hierbij zelf aan óf ze behoefte hebben aan ondersteuning en zo ja, welke.

·        We sluiten niemand uit. Er zijn in Nederland heel veel nieuwkomers die hun eigen weg hebben gevonden en geïntegreerd zijn in onze samenleving. Voor discriminatie (bijvoorbeeld in het onderwijs of bij sollicitatie) van nieuwkomers is geen plaats.

·        Mensen met een psychische aandoening en mensen met dementie verdienen het om zoveel mogelijk mee te doen in de samenleving. Zolang het kan, blijven zij daarom in hun eigen omgeving.

·        In onze stad kan iedere inwoner meedoen aan de samenleving, met of zonder beperking. Dit vraagt om veilige en goed begaanbare stoepen en fietspaden en een gevarieerd, toegankelijk en betaalbaar aanbod van OV (en toegankelijke haltes), deelauto’s of deelfietsen. Wij denken hierbij ook aan collectief en individueel vervoer door vrijwilligers.