Lasten

Een gemeente is pas gezond als de financiën op orde zijn. Belastinggeld wordt verdiend door onze ondernemers en inwoners. Daar gaan we zuinig en verstandig mee om. De belasting houden we zo laag mogelijk. Gemeenten krijgen echter steeds meer taken en de gemeentelijke financiën staan in alle gemeenten onder druk. Daarom is het belangrijk dat de gemeente helder en transparant verantwoording aflegt over de besteding van belastinggeld.

·        We geven niet meer geld uit dan er binnenkomt.

·        De woonlasten (zoals de OZB) blijven zo laag mogelijk.

·        Wij zijn voor zo laag mogelijke tarieven voor leges en vergunningen. Het is niet acceptabel dat allerlei kosten worden afgewenteld op de aanvrager. De gemeentelijke leges zijn zoveel mogelijk gebaseerd op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt. Leges en tarief gerelateerde activiteiten van de gemeente worden jaarlijks op (kosten) effectiviteit en kwaliteit tegen het licht gehouden.

·        Toeristenbelasting is naar onze mening alleen gerechtvaardigd als deze daadwerkelijk wordt gebruikt voor de instandhouding en verbetering van de faciliteiten waar bezoekers gebruik van maken. Wij willen dat toeristenbelastinggeld ook daadwerkelijk wordt uitgegeven aan toerisme.

·        Wij willen dat het duidelijk is voor inwoners van Nieuwegein waar het belastinggeld aan wordt besteed. Inkomsten en uitgaven moeten daarom transparant zijn. Inwoners en ondernemers horen jaarlijks op een eenvoudige manier inzage te krijgen in waaraan geld is opgegaan en wat het bereikte effect is. Een begroting in 1 oogopslag en visueel weergegeven kan daarbij helpen.

·        Wij willen dat periodiek de stofkam door het takenpakket en de bedrijfsprocessen van de gemeente wordt gehaald, juist als dat vanuit financiële optiek niet nodig is. Niet alleen de taak op zich, maar ook hoe de taak wordt uitgevoerd moet tegen het licht gehouden worden. Niet wachten tot geldgebrek daartoe dwingt.

·        Wij zijn voor zo min mogelijk regels. Als een regel eenmaal is ingevoerd en niet periodiek wordt getoetst aan de actualiteit kunnen overbodige regels ontstaan. Wij willen daarom bij iedere nieuwe regel vastleggen wanneer deze wordt geëvalueerd. Regels zijn regels en moeten worden gehandhaafd. Regels die niet te handhaven zijn, moeten worden afgeschaft. Handhaving vindt integraal plaats: we willen dus geen controle op controle door telkens weer verschillende ambtenaren.