Criminaliteit

Mensen worden niet geboren als crimineel, maar glijden vaak af door een slechte opvoeding, verkeerde vrienden of een onveilige omgeving. Het is daarom belangrijk dat de gemeente bij de aanpak van criminaliteit kiest voor de juiste balans tussen repressie en preventie. De kracht van onszelf, ondersteund door een gemeente die zorg draagt voor veiligheid, vormt het fundament van onze samenleving.

·        Om te voorkomen dat er herhaling van crimineel gedrag plaatsvindt, werken we samen met scholen en ouders om jongeren met een criminele achtergrond perspectief te bieden. Het leren meedoen in de samenleving voorkomt dat ze afglijden naar georganiseerde criminaliteit.

·        Wij zijn voor de Top100 aanpak. Dit is een speciale aanpak door samenwerking tussen allerlei maatschappelijke organisaties in Nieuwegein, maar ook gemeente, politie en OM. Een aanpak waarbij interventies slim, gecoördineerd en soms onvoorspelbaar zijn. Hierdoor moet de pak- en controlekans toenemen. De straffen, maatregelen en interventies die hierbij horen, worden snel en consequent uitgevoerd, zodat de groep van 100 ook echt voelt dat ze in de gaten gehouden worden. 

·        Crimineel geld mag de bovenwereld niet bereiken. De gemeente is scherp op ondermijning en witwaspraktijken. We weigeren een vergunning of trekken deze in als deze misbruikt wordt voor het faciliteren van criminele activiteiten.

·        Woninginbraken en auto-inbraken hebben een grote impact op de eigenaren. Dit komt helaas nog te veel voor in Nieuwegein. Daarom willen we een zogenoemde “elektronische wall”. Dit zijn slimme camera’s die kentekens van het inrijdende verkeer monitoren en zo frequente dieven kunnen herkennen. 

·        De gemeente werkt samen met andere overheden om digitale criminaliteit zoals identiteitsfraude tegen te gaan of te bestraffen.

·        Als er boetes door onze boa’s worden uitgeschreven vloeien die terug in de gemeentekas. Dit geld kunnen we dan weer inzetten om de veiligheid te verbeteren.

·        De burgemeester heeft veel bevoegdheden die hij kan gebruiken om Nieuwegein veiliger te maken. Wij willen dat hij deze ook daadwerkelijk gebruikt. Zoals het toepassen van preventief fouilleren en cameratoezicht.

·        Nieuwegein heeft bovengemiddeld veel jeugdverdachten. Jongeren die vatbaar zijn voor criminaliteit moeten voortdurend in beeld zijn. Dat vereist een planmatige en strenge aanpak. Wij willen dat hangjongeren, vandalen en drugscriminelen en hun ouders verantwoordelijk worden gesteld voor hun gedrag. 

·        In onze regio en dus ook in Nieuwegein vinden veel ondermijnende activiteiten plaats. Wij vinden dat deze beter in beeld moeten worden gebracht, bijvoorbeeld door cameratoezicht op in- en uitgangswegen van de stad. Alleen zo kunnen de mensen die zich hiermee bezig houden worden opgepakt.